Tandartspraktijk Nieuwe Steen Hoorn

Behandelingen

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaal-
behandeling

Wortelkanaalbehandeling Hoorn

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn. Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (pulpitis) dat de tandarts de zenuw verwijdert om de patiënt van de pijn af te helpen.  Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden.

In enkele gevallen waarbij er een acute ontsteking aanwezig is, soms gecombineerd met pus (abces) is het gebied lastig te verdoven en kan de behandeling helaas pijnlijk uitvallen. Over het algemeen zal de behandeling na de start op een later tijdstip worden afgemaakt, als er ook beter verdoofd kan worden.

De tijdelijke vulling waarmee een tand/kies wordt afgesloten na o.a. de start van een wortelkanaalbehandeling kan van een zacht materiaal zijn. Na het plaatsen van deze vulling adviseren wij u gedurende 2 uur niets te eten of te drinken, omdat de vulling moet uitharden.

In sommige gevallen kan het na een tijdje lijken of de vulling eruit gevallen is, terwijl alleen het bovenste laagje verdwenen is. Mocht de vulling er echter toch volledig uit zijn, dan is het verstandig om contact met uw tandarts op te nemen. De toegang tot de wortelkanalen is dan open en de bacteriën uit de mondholte hebben vrij baan. De tandarts zal over het algemeen de kanalen ontsmetten en een nieuwe tijdelijke vulling aanbrengen.

U dient een vervolgafspraak te maken voor het definitief sluiten van het wortelkanaal. Geadviseerd wordt deze behandeling na 1 week te laten uitvoeren. Tijdens deze behandeling wordt de tijdelijke noodvulling vervangen door een definitieve vulling.

De tandarts heeft nu de wortelkanalen tot (bijna) aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld. Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en door het (door)persen van het vulmateriaal kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd zijn geraakt. Dit komt vaker voor en zal over het algemeen 1 tot 2 dagen klachten kunnen geven.

In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen; mochten de klachten langer aanhouden, dan is het verstandig om uw tandarts te raadplegen.

Enige dagen napijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal, de pijn wordt met name gevoeld bij kauwen/dichtbijten, tikken of andere krachten op de tand/kies.

In sommige gevallen was de ontsteking dermate groot dat het herstel langer zal duren en kunnen enige weken klachten aanwezig blijven.

Zoals eerder gezegd, zijn vele maanden nodig om het wel of niet slagen van een wortelkanaalbehandeling te beoordelen; bij blijvende klachten altijd je eigen tandarts consulteren.