DutchEnglish
Tandartspraktijk Nieuwe Steen Hoorn

Behandelingen

Prothese

Prothese

Het maken van het kunstgebit
Voordat uw tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, worden door uw tandarts afdrukken van uw kaken gemaakt. Deze afdrukken dienen als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit. Misschien bevalt de kleur, de stand of vorm van uw eigen tanden niet helemaal. Bij het vervaardigen van uw kunstgebit kan rekening gehouden worden met uw wensen.

Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wat vreemd uitzien. U hoeft hier niet van te schrikken, er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

De eerste dag

De eerste dag zal uw kunstgebit nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u de prothese niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken en omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit niet meer goed in de mond passen. De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dan neemt het speeksel weer de normale kleur aan. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur kunt u beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen is er een kleine kans dat het bloeden niet overgaat. Waarschuw dan uw tandarts/kaakchirurg. Doe dat als u pijn houdt. Neem niet zomaar willekeurig een pijnstiller, van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden. De tandarts/kaakchirurg of een tandprotheticus spreken met u af wat u de eerste 24 uur wel en niet mag doen.

Wennen aan het eerste kunstgebit

Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts/kaakchirurg dat of doet u het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water, waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed.
Als de wonden beginnen te genezen, zal de pijn verminderen en kunt u langzaam gaan wennen aan uw eerste kunstgebit. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de een veel sneller dan bij de ander.

Het eten
De eerste tijd zult u bij het eten misschien pijn hebben. Daar kunt u iets aan doen door alleen zacht of vloeibaar voedsel te eten, bijvoorbeeld puree, gehakt of zacht fruit. Later kunt u langzaam harder voedsel proberen.

Praten
In het begin praat u wat onwennig. U slist bijvoorbeeld, bepaalde klanken zijn anders. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het kunstgebit. Oefenen helpt door bijvoorbeeld hardop de krant te lezen. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over.

Slapen met of zonder kunstgebit
Uw kaken hebben een tijdje nodig om te wennen aan het kunstgebit. De eerste week mag u de prothese ‘s nachts niet uitdoen. Daarna is het juist beter om het kunstgebit voor het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan alleen het ondergebit uit. Als u het kunstgebit niet draagt, kunt u het bewaren in een glas of prothesebakje, eventueel met groene zeep of een bruistablet van Corega.

Controle van de prothese en de mondholte
De eerste tijd kan het kunstgebit ergens klemmen en/of pijn doen. Dat is heel normaal. Ga ermee naar uw behandelaar. Hij kan er namelijk iets aan doen. Ook als het na zo’n eerste correctie nog niet ideaal is, ga dan gerust terug. Na verloop van tijd zult u het gevoel hebben, dat uw kunstgebit losser is gaan zitten. Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken iets geslonken en is er ruimte ontstaan tussen de kaak en het gebit. Vraag hiervoor advies aan uw behandelaar. Hij/zij zal meestal het kunstgebit in de onderkaak, maar soms ook het kunstgebit in de bovenkaak, na verloop van tijd moeten aanpassen.

Bij alles wat niet in de haak is met uw kunstgebit is, kunt u het beste naar uw behandelaar  gaan. Hij weet precies wat er aan de hand kan zijn en wat hieraan gedaan moet worden. Geleidelijk zullen uw kaken nog verder slinken. Uw kunstgebit zal daarom van tijd tot tijd moeten worden aangepast. In veel gevallen is het nodig om na enige tijd een geheel nieuw kunstgebit te vervaardigen. Om die reden is het verstandig minstens eens in de twee jaar naar uw behandelaar terug te gaan voor controle.