DutchEnglish
Tandartspraktijk Nieuwe Steen Hoorn

Behandelingen

Extractie

Extracie

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies de enige optie zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is u doorverwijzen naar een kaakchirurg.

Een tand of kies wordt getrokken als het niet meer mogelijk is om deze te behouden. Dit kan door bijvoorbeeld een ernstige tandvleesaandoening waardoor de kies niet meer vast staat in het kaakbot, als een tand te veel is aangetast door tandbederf, of als er door een (onge)val een tand zover is afgebroken dat het niet meer te herstellen valt.

Verstandskiezen kunnen problemen geven als ze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheef groeien.

Het kan ook zijn dat het nodig is om kiezen te trekken als er sprake is van ruimtegebrek. Dit valt dan vaak samen met een beugelbehandeling.

Complicaties

Nabloedingen zouden eigenlijk alleen de eerste 12 uur na de behandeling moeten kunnen voorkomen. Mocht het vermoeden bestaan dat u een nabloeding heeft, dan kunt u een prop maken van verbandgaas of als dat niet voorhanden is bijv. een knoop in een zakdoek. Bijt hier stevig een half uur op dicht. Mocht dat niet helpen, dan moet direct contact met de behandelend arts of polikliniek worden gezocht.

Andere situaties waarin het verstandig is om contact te zoeken met de behandelend arts:

  • De klachten nemen na drie dagen toe in plaats van af;
  • Koorts van 39,0 C of hoger;
  • Pijn is ondanks de pijnstillers zeer hevig;
  • Andere verontrustende bijzonderheden.